4 Mayıs 2020 Pazartesi

MANTARLAR YIKANMALI MI YOKSA YIKANMAMALI MI?

Eğer elinizde pişirmek için muhteşem mantarlar varsa, bunları yıkamalı mıyım yoksa sadece silmeli miyim diye bir düşünmeden edemezsiniz. Hatta çoğunuz annelerinize veya tanıdığınız şeflere çoktan sordunuz bile :) ve aldığınız cevap %90 ihtimalle mantarları yıkamamak olacaktır. 

Akan suyun altında mantarları yıkamak çoğu kişinin inandığı gibi mantarların suyu emmesine neden olacak ve mantarları pişirirken suyun kaynamasına, bu da mantarlarınızın berbat olmasına neden olacaktır. Bu inanış aslında bilgisizlikten kaynaklanmaktadır maalesef :) sırf cehalet başka bir şey değil :) YAZDIKLARIMI SONUNA KADAR OKUYUN MANTAR SEVERLER! Neden böyle olduğunu veya olmadığını anlamak için aslında mantarların ne olduğunu anlamanız gerekir. Temelde herkes mantarların ne olduğunu bilir ancak iç dünyaları ile ilgili çok az bilgiye sahibiz. 

Mantarların çok büyük miktarda su moleküllerini çevreleyen yoğun süngerlere benzediğini söylemek doğru olacaktır. Mantarların %90'ından fazlası sudan oluşmaktadır. Uygun bir sıvı sirkülasyon sisteminden yoksun olan mantarlar, besinleri duvar yapılarından emerek toplarlar. Bu nedenle mantarların suyu emmeye meyilli olduklarını düşünmek yanlış değildir. Mantarları kurutmak için güneşe bıraktığınızda fark edeceksiniz ki bir kaç saat içerisinde hacimleri yarı yarıya azalacaktır ;) unutmayın mantarları kuruttuğunuz zaman daha uzun saklamanız mümkün olacaktır.  

Mantarların çok fazla su emme kapasiteleri olduğu için, zamanla yıkanmasının mantarı kötü etkilediğine dair inanışlar atmıştır ne yazık ki. Ancak bu inanışlar doğru mudur tartışılır çünkü mantarın su çekmesi için su dolu bir kap içerisinde bir süre bekletilmesi gerekir. Siz mantarlarınızı süzgeç içerisinde 1-2 dakikada rahatlıkla yıkayabilirsiniz. 

Asıl ismi Champignon olan ve hepimizin kültür mantarı olarak bildiğimiz, evlerde en çok kullanılan bu mantar türünü rahatlıkla yıkayabilirsiniz çünkü suyu emme süresi diğer mantarlara oranla daha uzundur. Diğer mantarlara oranla dedim çünkü buraya kadar dikkatle okuduysanız asıl konu daha yeni başlıyor ;) 

Su altında yıkama işlemi sadece bu mantar türü için geçerlidir (Görseldeki). Unutmayın SADECE KÜLTÜR MANTARI İÇİN GEÇERLİDİR!! Diğer mantar çeşitleri özellikle bulabilirseniz; Porcini için uygulanması gereken işlem daha yavaş ve zahmetli olacaktır. Çünkü bu mantar asil bir mantar türüdür, saygıyı ve karşılıklı sevgiyi hak eder :) Özel ilgi gösterilmesi gerekir. Uygun bir fırça ile (sert) mantarı temizlemeniz, üzerinde toprak var ise bıçak ile çıkarmanız ve fırçayı nemlendirip mantarın tüm yüzeyini temizlemeniz gerekmektedir. Arada bir fırçanızı su ile yıkayıp mantarı tekrar silmeniz gerekebilir. Mantarın tamamen temizlendiğinden emin olduğunuz zaman bu lezzetli mantarı güzelce pişirebilirsiniz. 

Evet maalesef biliyorum ki işlem biraz uzun ancak, özel mantarlara özel ilgi vermeniz gerekiyor, onları sevin, okşayın, güzelce temizleyin ve afiyetle yiyin :) Kanlıca mantarı, bal mantarı, chanterelles mantarı, shitake mantarı ve özellikle trüf mantarlarını kesinlikle yıkamamanızı tavsiye ediyorum. Mantarı aldığınız ya da yetiştirdiğiniz yerden eminseniz su kullanmadan bir bez ile silerek temizlemelisiniz. Eğer bal mantarı gibi küçük bir mantar türü ile uğraşıyorsanız, su dolu kap içerisine bir kere daldırıp çıkardıktan sonra hemen kurutmanız yeterli olacaktır. 

Mantar temizliğinden daha önemli bir konu varsa o da mantar pişirmektir. Mantar mümkün olduğunda az pişirilmelidir unutmayın 2-3dk! Çok sulu olan mantarları tavada pişirmek isterseniz tavanızın iyi ısındığından emin olun. Yüksek ısıda mantarların nemi buharlaşır, aromaları ve lezzetleri içlerinde saklı kalır ;) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder