28 Ocak 2019 Pazartesi

YENİLEBİLEN ALTIN FAYDALI MI?

İlk olarak Avrupa'da çikolata dükkanlarında ve Japonya'da sushi restoranlarında kullanılmaya başlanan yenilebilir altın, eğer dünyada bolca bulunsaydı Popeyes, Burger King, Mc Donalds gibi fast food restoranların menülerinde kesinlikle yer alırdı. Siz de gidip içerisinde marul yerine altın yaprakları bulunan büyük bir burger menü söyleyebilirdiniz :) 

Son zamanlarda sizler de bu yenilebilir altınların trend haline geldiğini farketmişsinizdir. Etlerin üzerinde, çikolataların kenarında hatta lolipoplarda bile kullanılmaya başlandı. Peki yiyelim yemesine ama benim gibi sizlerinde aklınıza gelen bir soru vardır bunları yemek ne kadar güvenli ? 

Popeyes sınırlı olarak üreteceği tavuk kanatlarında altın tozu kullanacağını çoktan açıkladı bile. Bunu yapacak kadar büyük paralar harcadığını düşünürsek sanırım zararları konusunda da yeteri kadar araştırma yapmışlardır. (güvenemiyorum :) yalnız bu altınları yiyeceklerde kullanabilmeniz için yalnızca 23 ve 24 karat altın kullanmalısınız derler. Kim der? Amerika gıda ve ilaç idaresi, beslenme ve diyetetik akademesi herhangi bir açıklama yapmamış ancak yemek isteyen ve kullanmak isteyenlere de kimse karışmıyor. Henüz açıklama gelmemiş bir ürünü yiyeceğimi ya da tadına bakacağımı zannetmiyorum :) bunu akrep yiyen biri olarak söylüyorum inanın bana :) 

Amerika'da yenilebilir altınları satan ve bunun ticaretini yapan bir çok firma olduğunu düşünürsek, bu şirketlerin bir dayanağı olmalı. İşte o da Avrupa gıda güvenliği otoritesidir. Bu firmalar avrupa standartlarına uyduklarını bildiriyorlar ve istedikleri gibi ticaret haklarına sahipler. Avrupa gıda güvenliği ise altının tüketim için güvenli olduğunu söylemektedir. Altının suda ve vücutta çözünmeye karşı çok dayanıklı olduğunu ve bunun sistemik etkilerinin vücuda ulaşamayacağını bildirmişlerdir. Yani altın çözünmeden çoktan vücuttan atılmış oluyor. 
Beslenme ve diyetetik akademisi üyeleri: Altının biyolojik olarak etkisiz olduğunu ve sindirim süreci sırasında bozulmayacağını söylemektedirler. Tüketilen altın vücuttan atık olarak atılacaktır. Yani vücuda girer, içeride biraz dolanır, faydalı olmayınca da vücuttan atılır. Önceden de dediğimiz gibi herkes altın oranının 23-24 karat olması gerektiğinde hem fikir. İçerisinde başka metaller yer almamalı. 

Eğer yapımı merak ederseniz buraya bakabilirsiniz http://www.delafee.com/about-gold-leaf_goldleaf-production/ İsviçreli şirket açıklamalı olarak nasıl yaptıklarını anlatmış. Ayrıca açıklamalar kısmında şöyle bir şey de söylenmiş. Hafifliği nedeniyle hiçbir şey hissetmiyor ve tadına varamıyorsunuz. Gerçekten isterseniz bir kaşık yiyebilirsiniz, ama altının tadını alamayacaksınız ve hiçbir şey olmayacak. 
Kore'de kozmetik ürünlerinde de çok kullanılan altın, Kleopatra ve Ch'ing hanedanlarının kraliçeleri tarafından yaşlanma karşıtı özelliklerine sahip olduğu düşüncesiyle kullanılırmış. 
Ancak ne yazık ki altının bilinen hiçbir faydalı özelliği bulunmamakta. Yani sadece boynunuzdaki kolyede durunca güzel, ağzınıza atınca o bütün ihtişamı ve gösterişi yok oluyor diyebiliriz. E peki o kadar insanın altın kaplı etler, çikolatalar, kokteyller yeyip içmesinin sebebi nedir diyebilirsiniz :) buradan anlayacağımız şey tamamen "gösteriş" 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder