Selam gençler :) yaklaşık 8 aydır yazmıyorum ama yeniden başlamaya karar verdim, biraz daha basit bilgilerden başlayıp sizleri ince detaylardan derin bilgilere taşımaya kararlıyım aslında daha önceden başlamaya karar vermiştim ancak, yüksek lisans benim vaktimi baya bir almaya başladı. Alın size mutfağın en temel bilgilerinden bir tanesi..
Arındırılmış tereyağı demek içerisinden süt, katkı maddeleri ve suyu alınmış yağ demektir. bunu yaparken yağı ısıttıktan sonra, üzerinde oluşun köpükleri almamız gerekmektedir. sonra yağı süzüp arındırılmış yağ elde edebilirsiniz. Fazla ısıl işlem uygularsanız yağ yanacağı için bir sonuç elde edemezsiniz.
arındırılmış yağ yapmamızın amacı; normal tereyağı ısıya fazla dayanıklı değildir. susam yağı ve zeytinyağı gibi çabuk yanabilen bir yağdır. yağı arındırdığınız zaman ısıya daha dayanıklı hale gelecektir. Aynı zamanda Roux yani bizim Meyane olarak bildiğimiz bir bağlayıcı yaparken, arındırılmış yağ kullanılır. Roux'un 4 çeşidi vardır ve siz koyu bir roux elde etmek istiyorsanız o zamana kadar tereyağı çoktan yanacağı için arındırılmış tereyağı tercih edilir.
şeflerin çoğu hollandaise ve bearnaise sos yaparken bu yağı kullanır. Uzakdoğu ve Asya mutfaklarında buna Ghee adı verilir ve saute yapılırken bu yağ sıklıkla kullanılır.
sebze yağları yaparken tereyağının ağır aroması yerine arındırdığınız yağ daha güzel sonuçlar verecektir.
daha fazla sorusu olan arkadaşlar bana mail atabilirsiniz ;)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder