6 Şubat 2017 Pazartesi

2017'NİN YENİ TRENDİ PLANKTON

Okyanus akıntılarıyla sürüklenen kabuklu deniz hayvanlarından, Michelin yıldızlı şeflerin olağan üstü mutfaklarına..
Yukarıda bahsettiğimiz gibi doğal deniz ürünü olan planktonun hareketli yolculuğu, mutfak dünyasında trend olacakmış gibi duruyor.
Ametsa’dan Chef Sergio Sanz Blanco; “Sağlıklı gıda geliştirme trendleri söz konusu olduğunda, plankton ülkenin dört bir yanındaki restoranların menülerinde en ilgi çekici tarif olacak.” dedi.
Bu haberle birlikte planktonlar şimdiden satışa çıkarıldı bile, chefler ve kendi evlerinde yemek yapanlar bunu daha üst seviyeye çıkaracakmış gibi duruyor. Mikroskopik oranlarda ki bir organizma için büyük bir 2017 olacakmış gibi duruyor :)

NEDİR PLANKTON ? Plankton deniz ekosistemi için hayati bir öneme sahiptir. Oksijenimizin %50’sini üretirler ve denizde yaşayan deniz canlıları için çok değerli bir kaynak olduğu bilinmektedir. Artık sadece okyanusta bulunmayan bu planktonlar, İspanyanın Cadiz şehri yakınlarında Puerto de Santa Maria da yerleri bulunan Fitoplankton Marino S.L üreticileri tarafından, su ürünleri yetiştiricileri şirketlerinde, mikroalg yetiştirmek için ideal şartları oluşturmuştur. Bu insanların tüketimi için kurulmuş olan, gelişen tek lisanslı kuruluştur.

 











NEDEN PLANKTON YEMELİYİZ?
 Plankton Demir, Kalsiyum, Fosfor, İyot, Magnezyum, Potasyum, Omega3, 6 yağ asidi, E ve C vitaminleri açısından tamamen zengin ve sağlığımız için faydalı bir besindir. Peki tadını hiç merak ettiniz mi ?? Hiç tatmamış olsak bile tadına bakanlar tamamen okyanus gibi yanıtını vermişler :) Michelin yıldızlı Chef Angel Leon’un raporunda: “Sıvı ile karıştırılmadan önce kadifemsi ve kuru olur. İpeksi, yağlı ve zarif, burun üzerinde keskin ama narin, ağızda ise uzun bir tat bırakır. Bununla eşleşen diğer aromalarda sushi, aromatik beyaz şaraplar ve geç hasat şarapları bulunur.”

PEKİ PLANKTONU NASIL PİŞİRMEK GEREKİR ? 
Longino & Cardenal plankton pazarlamanın dağıtım şirketidir. Yenilebilir plankton ve mutfak kaşiflerinden bir çok şefin özellikle de Deniz şefi Ángel León’un geliştirmekte olduğu süreç. İspanyol şef 21 çeşit tadımlık menüsünde 2013 yılında planktona yer vermiştir. Plankton tozunun, özellikle sıvılaştırmak için biraz suya ihtiyacı vardır, sonra bir çok tarifte kullanmak için hazır hale gelecektir. Mayonezden - marinelere lezzet katmak için, sous vide pişirme tekniğinden, tuzlu dondurmaları lezzetlendirmeye kadar bir çok teknikte kullanılabilir. Size şef Ángel León dan özel bir tarif "squid risotto with marine plankton" olarak bulabilirsiniz, proteinlerinin yemeğinizi daha krema kıvamına getireceğini, ve daha derin lezzetler katacağına emin olabilirsiniz.

ANGEL LEON’dan Plankton Ekmeği ile veda edelim sizlere

























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder