Okyanus akıntılarıyla sürüklenen kabuklu deniz hayvanlarından,
Michelin yıldızlı şeflerin olağan üstü mutfaklarına..
Yukarıda bahsettiğimiz gibi doğal deniz ürünü olan planktonun
hareketli yolculuğu, mutfak dünyasında trend olacakmış gibi duruyor.
Ametsa’dan Chef Sergio Sanz Blanco; “Sağlıklı gıda geliştirme trendleri söz konusu olduğunda, plankton ülkenin dört bir yanındaki restoranların menülerinde en ilgi çekici tarif olacak.” dedi.
Ametsa’dan Chef Sergio Sanz Blanco; “Sağlıklı gıda geliştirme trendleri söz konusu olduğunda, plankton ülkenin dört bir yanındaki restoranların menülerinde en ilgi çekici tarif olacak.” dedi.
Bu haberle birlikte planktonlar şimdiden satışa çıkarıldı
bile, chefler ve kendi evlerinde yemek yapanlar bunu daha üst seviyeye
çıkaracakmış gibi duruyor. Mikroskopik oranlarda ki bir organizma için büyük
bir 2017 olacakmış gibi duruyor :)
NEDİR PLANKTON ? Plankton deniz ekosistemi için hayati bir öneme sahiptir. Oksijenimizin %50’sini üretirler ve denizde yaşayan deniz canlıları için çok değerli bir kaynak olduğu bilinmektedir. Artık sadece okyanusta bulunmayan bu planktonlar, İspanyanın Cadiz şehri yakınlarında Puerto de Santa Maria da yerleri bulunan Fitoplankton Marino S.L üreticileri tarafından, su ürünleri yetiştiricileri şirketlerinde, mikroalg yetiştirmek için ideal şartları oluşturmuştur. Bu insanların tüketimi için kurulmuş olan, gelişen tek lisanslı kuruluştur.
NEDEN PLANKTON YEMELİYİZ?
Plankton Demir, Kalsiyum, Fosfor,
İyot, Magnezyum, Potasyum, Omega3, 6 yağ asidi, E ve C vitaminleri açısından
tamamen zengin ve sağlığımız için faydalı bir besindir. Peki tadını hiç merak
ettiniz mi ?? Hiç tatmamış olsak bile tadına bakanlar tamamen okyanus gibi
yanıtını vermişler :) Michelin yıldızlı Chef Angel Leon’un raporunda: “Sıvı ile
karıştırılmadan önce kadifemsi ve kuru olur. İpeksi, yağlı ve zarif, burun
üzerinde keskin ama narin, ağızda ise uzun bir tat bırakır. Bununla eşleşen
diğer aromalarda sushi, aromatik beyaz şaraplar ve geç hasat şarapları
bulunur.”
PEKİ PLANKTONU NASIL PİŞİRMEK GEREKİR ?
Longino & Cardenal
plankton pazarlamanın dağıtım şirketidir. Yenilebilir plankton ve mutfak
kaşiflerinden bir çok şefin özellikle de Deniz şefi Ángel León’un geliştirmekte
olduğu süreç. İspanyol şef 21 çeşit tadımlık menüsünde 2013 yılında planktona
yer vermiştir. Plankton tozunun, özellikle sıvılaştırmak için biraz suya
ihtiyacı vardır, sonra bir çok tarifte kullanmak için hazır hale gelecektir.
Mayonezden - marinelere lezzet katmak için, sous vide pişirme tekniğinden,
tuzlu dondurmaları lezzetlendirmeye kadar bir çok teknikte kullanılabilir. Size
şef Ángel León dan özel bir tarif "squid risotto with marine plankton" olarak bulabilirsiniz, proteinlerinin yemeğinizi daha krema kıvamına getireceğini, ve daha derin
lezzetler katacağına emin olabilirsiniz.
ANGEL LEON’dan Plankton Ekmeği ile veda edelim sizlere
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder