7 Şubat 2017 Salı

HER ŞEFİN BİLMESİ GEREKEN 8 GASTRONOMİ TERİMİ



Herkesin pişirme becerisi yoktur, ve yemek kitaplarından bir tarifi takip etmek size her şeyin mükemmel olacağının garantisini vermez maalesef. Eğer Bain-Marie gibi pişirme terimleriyle şu ana kadar kafanız karıştıysa, ya da hamurun dinlenme veya kabarmasının ne anlama geldiğinden emin değilseniz. O zaman izin verin size pişirme dünyasını daha iyiye taşımak için yardım edelim.

BAIN-MARIE
Fransızca bir kelime olan ve (water bath) yani su havuzu anlamına gelen Bain-marie. Küçük bir kabın, içi yarıya kadar sıcak su ile dolu daha büyük bir kap içerisine oturtulması anlamıyla açıklanabilir. Kremaların pürüzsüz ve mükemmel bir şekilde pişirilmesi için mutlaka gerekli olan bir yöntemdir.


CARAMELISE

Şeker veya şeker karışımı sanatınızın rengi “altın kahve” ve ya “kızıl kahve” rengine dönene kadar ısıtılması anlamına gelmektedir. Fransız şefler tarafından çok kullanılan bu kelime Kağamelizee diye okunur :)
 tart ve şekerli tarifler yapımında sıkla kullanılmaktadır.



CREAM
Bir çok kurabiye ve kek tariflerinde katı yağ ve şeker (creaming) yani kremalaştırma olarak adlandırılır, peki gerçekte ne anlama gelir ?

Katı yağ ve şekerin pürüzsüz, kabarık ve tamamen özdeş olana dek karıştırılması anlamına gelmektedir sevgili dostlar. 



CRÈME CHANTILLY
 



Fransızca bir terim olan Creme Chantılly çırpılmış kremeya verilen isimdir. Eğer bir fransız şefle çalışırsanız ve size dönüp Kağam şhantiliyy derse, bu elinizde bir levrek olsa bile kremşanti kıvamına gelene kadar çırpacağınız anlamına gelir. (sakin olun ve elinizdeki balığı tezgaha bırakın :)




EN CROUTE


En Croute yapmak istediğiniz sanatı hamurun içine sarıp pişireceğiniz anlamına gelmektedir.
1-  Salmon en croute
2-  Chestnut, spinach & blue cheese en croûte

bakabileceğiniz bir kaç örnek.





FOLD
 

Nazikçe birleştirmek anlamına gelen fold aslında elimizde bulunan sanatları pürüzsüz ve özdeş olana kadar karıştırmak  anlamına gelir ve genellikle yumurta beyazı içerir. Genellikle mus tarifleri ve sufleler için kullanılan bir kelimedir. (unutmayın çırpmak değil karıştırmak :)




PROOF
 





Ekmek ve pizza hamuru yaparken, yaptığınız hamuru pişirmeden önce dinlendirmek ve kabarmasını sağlamak anlamına gelen bir kelimedir. Yaaani
(Let them rest) bırakın dinlensin






SOFT PEAKS
 Bu terim çırpıcı kaldırıldığında çırpılmış yumurta beyazlarının çırpıcı ucunda dik duruma geldikleri şekle verilen isimdir. Dik konuma gelmeleri demek şekillerini koruyabilecekleri ve sağlam oldukları anlamına gelmektedir. Olması gereken 3. numarada adlandırılan ve 2. fotoğrafta bulunandır ;)



1- Soft peaks   2- Fırm peaks    3- Stıff peaks ***  4- Over beaten

https://www.finedininglovers.com/blog/food-drinks/baking-terms/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder