17 Haziran 2020 Çarşamba

GLUTENSİZ BESLENMEK GERÇEKTEN FAYDALI MI?

Besinlerde gluten olup olmadığına dikkat etseniz de bir çoğunuz gluten-free besinlerin son zamanlarda trend haline geldiğini farketmişsinizdir. Glutensiz ürünlerden beslenerek diyet yapmak doğru bir yaklaşım mı peki hiç araştırdınız mı? Ya da bunun gerçekten vücudunuza faydaları var mı? En önemlisi de glutenli ürünleri gerçekten yemeli misiniz yoksa yememeli misiniz? 

Gluten iki protein kombinasyonun bir araya gelmesiyle oluşur ve buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunur. Bu kadar aslında sadece protein. Gliadin ve Glutenin'in bir araya gelmesi ile Gluten oluşur. Bu proteinler bitkilerin embriyolarını beslemek için bulunur ve yiyeceklerin çiğnenebilir kıvama gelmesi sağlar aslında. Bir tutkal gibi hamurlara süngerimsi yapılarını veren ve esnemelerini sağlayan glutendir aslında. Yani sağlığa zararlı mı peki? Kesinlikle hayır! Ne sağlığınıza zararlı ne de vücudunuza kötü etkileri var.. Gluteni kestiğiniz zaman sağlığınıza yararlı olacağına dair yapılmış çalışmalar yok, aksine gluteni kestiğiniz zaman vücudunuza almanız gereken bir çok vitamin ve mineralden mahrum kalmış olacaksınız. Hekimler tarafından kanıtlanmış herhangi bir hastalığınız olmadıkça zayıflamak ve sözde sağlıklı beslenmek için gluteni kesmek, vücudunuzu; Demir, folat, kalsiyum, selenyum, magnezyum, çinko, niasin, tiamin, A ve D vitaminlerince eksik bırakacak ve sağlığınızı olumsuz yönde etkileyecektir. On yıl diyet uygulayan çölyaklı hastalarda mukozanın düzelmesine rağmen Folat, B6 ve B12 vitamini eksikliğine neden olduğu görülmüştür. 
Ayrıca çölyaklı hastalarda 1 yıl gibi kısa bir süre diyet uygulanması halinde bile metabolik sendromların değişebildiği görülmüştür. Geçtiğimiz yıllarda diyet uygulayan hastalarda bağırsak ilişkili lenfoma benzeri malign hastalıkların arttığı düşünülürken, günümüzde kardiyovasküler hastalıklar nedeni ile ölüm riskinin artışı söz konu olmaktadır. Bu durumun glutensiz olarak üretilen besinlerin aşırı tüketiminden kaynaklı olduğu düşünülmektedir. (Kaynak: Tufan Kutlu İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Gastroenteroloji Bilim Dalı, Türkiye)

Yani herhangi bir hastalığınız yoksa kendi kafanıza göre Glutensiz beslenme yolunu tercih etmeyin. Glutensiz beslenmek kesinlikle daha sağlıklı, daha az kalorili, beslenmek anlamına gelmemektedir. 

Tam tahıllı ekmekler vitamin ve mineraller bakımından çok zengin olmakla birlikte, glutensiz yapılan yiyeceklerden homojen karışımlar elde etmek için daha fazla yağ ve şekere ihtiyaç duyulacaktır. Endüstriyel yollarla üretilen Gluten içermeyen özel unların içerisinde protein, lif, demir ve folik asit, niasin, tiamin ve riboflavin gibi vitaminlerin bulunmadığı, karbonhidrat ve dolayısıyla kalori içeriklerinin artmış olduğu görülmüştür. GLUTENSİZ EKMEĞİN YAĞ MİKTARININ, NORMAL EKMEĞE ORANLAR 2 KAT DAHA FAZLA OLDUĞU, GLUTENSİZ MAKARNANIN İSE DAHA FAZLA KARBONHİDRAT VE SODYUM İÇERDİĞİ BİLİNMEKTEDİR. Gluten yiyeceklerinizi bir araya toplar, homojen karışımlar oluşturur, ve zenginleşmesini sağlar. 

Peki neden bu kadar kötü algılanıyor sizce ? 

(Tufan Kutlu, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Gastroenteroloji Bilim Dalı, Türkiye)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder