Mikrodalga fırınların çalışma prensiplerinden bahsedeyim birazcık :) Telefonlarınızın ve televizyon antenlerinizin kullanmış olduğu dalgalara benzer dalgalar fırın içerisinde üretilir. Özel olarak belirlenmiş radyo dalgalarını kullanan mikrodalga fırınlar, besinlerin içerisindeki su moleküllerini atomsal seviyede titreştirerek ısı üretir. Fırındaki pişen şey aslında bu dalgaların molekülleri titreştirmesinden meydana gelmektedir. Mikrodalga fırınların prensibi yiyecekleri içeriden pişirmeye başlamalarıdır. Fırına koyduğunuz tabağın neden ısınmadığını anladınız mı? Çünkü su içermez ;)
Yani yiyeceklerin kaynar su içerisinde ya da buharda pişmesinin bir önemi yoktur. Siz pişmiş yiyecekleri mikrodalga fırına koyduğunuzda sadece yiyeceklerin içerisindeki su molekülleri hareket eder. Ancak buna rağmen bilim insanları bunlarla ilgili araştırma yapmışlardır. Araştırmaların sonucunda normal pişirme yöntemi ile mikrodalga pişirme yöntemi arasında, yiyeceklerin vitamin, mineral, yağ ve protein oranlarında bir değişim olmadığı sonucuna varmışlardır. Sonraki yıllarda bilim adamları tekrar bir çalışma yapmışlar ve oluşan farkın çok düşük seviyede yiyeceklere etki etmeyecek seviyede olduğunun kanısına varmışlardır.
Yani bir pişirme mitini daha açıklamış olduk :) Aslında bilim adamları açıklamış ben sadece size aktarıyorum o kadar :) Mikrodalga fırınlar malzemelerinizi çözdürmek ve onları hemen pişirmek için rahatlıkla kullanabileceğiniz fırınlardır. Ancak güzelim etlerinizi çabuk çözdürmek için sakın kullanmayın!! Ayrıca vitamin, mineral, yağ ve protein bakımından yiyecekleriniz güvenli bir şekilde hazırlanabilir. Fırını temizlemek için su dolu bardak içerisine biraz sirke koyup fırını çalıştırın ve oluşan buhar fırını temizlemeye ve mikroplardan arındırmaya yardımcı olacaktır ;)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder