İtalyan mutfağının efsanelerinden biri olan makarna bizim de mutfaklarda sıklıkla kullandığımız ürünlerin başında gelmektedir. Aslında makarnaya çokta uzak sayılmayız Anadolu'nun bir çok bölgelerinde makarna hamuruna benzer hamurlar yapıldığı için bu tada çokta uzak değiliz aslında. Ancak gel gelelim ki makarna hakkında bir efsane var ki herkes kafasına göre bir teknik uyguluyor. Çoğu pişirme yöntemi ile ilgili aslında, ve bunun en köklü inanışlarından bir tanesi makarna suyuna zeytinyağı eklenmesi. Bunun amacı psikolojik olarak zeytinyağı kaygan bir yapıya sahip olduğu için makarnanın yapışmayacağına olan inancımızdır aslında. Peki sadece zeytinyağı mı yapışmasını önlüyor? Diğer yağları da kullansak olur mu? Yağ, su soğukken mi yoksa kaynadığında mı eklenmeli ? Bunları hepsi aslında gereksiz sorular. Çünkü makarnaya yağ eklemeyi kim çıkardıysa, siz onu doğru yöntemlerle süzmedikçe hiçbir önemi kalmaz aslında.
Neden doğru yöntemlerle süzmedikçe diyorum çünkü; Makarnaya ekleyeceğiniz yağın makarnanın yapışmaması ile hiçbir alakası yoktur aslında. Bir bardak suyun içerisine yağ eklediğinizde ne oluyorsa, tencerenin içerisine yağ eklediğinizde de aynısı oluyor. Yağ molekülleri yapıları gereği suya karışmaz ve içerisinde oldukları makarnalar su ile temas ettiği için, yağ molekülleri makarnaya tutunamaz ve böylelikle eklediğiniz yağın hiçbir önemi olmaz aslında. Siz yağ eklediğinizde karıştırsanız dahi, yağ suyun yüzeyine çıkacak ve yüzeyde halkalar halinde kalmaya devam edecektir. Siz makarnayı süzgeç ile süzdüğünüzde ise makarnanın etrafında bulunan su molekülleri yağın makarnaya tutunmasını yine önleyeceği için süzerken de makarnalar yağa temas etmez. Makarnaya yağ eklemenin bir şey ifade etmediğini belirttikten sonra şunu anlatmam gerekli, peki yapışmaması için ne yapmalıyız?
Çok basit aslında her şey pişirme yöntemi ve süresi ile alakalı. Makarnayı çok pişirmemelisiniz, makarna "al dente" olmalı. Makarnanın içerisinde bolca nişasta bulunduğu için ne kadar pişirirseniz o kadar çok birbirine yapışacaktır. Paket makarnaların arkasında bulunan pişirme süresini aşmayın, hatta kendiniz makarnayı pişirirken az diri bırakın ve böylece yapışmasını önleyebilirsiniz. Yani makarna çok haşlanmış lapa gibi bir vaziyette pişirilmez unutmayın! Makarnayı kaynar suyun içerisine koyup içeriye film izlemeye gitmeyin, yaptığınız işi sevin ciddiye alın ve başında bekleyip ara sıra karıştırın ;) Göreceksiniz her dakika tatta bir kaşık ile karıştırdığınız makarnalar yapışmayacaktır. Spaghetti makarnayı sakın ortadan ikiye kırmayın döverim.. Bütün halde kaynar su dolu tencerenin içerisine koyun ve çatal ile ayıra ayıra pişirin.. Başından ayrılmayın göreceksiniz mutlaka sonuç alacaksınız ;)
Makarnayı en iyi pişirme yöntemi risotto gibi yavaş yavaş pişirmektir. Sabır isteyen bir yöntemdir. Büyük bir tavaya makarnaları ekledikten sonra su ile çektirerek makarnaları pişirmelisiniz. Fazla su eklemeyin azar azar makarna suyu çektikçe su ekleyin. Makarna yarı yarıya piştikten sonra istediğiniz sosu makarnanın içerisine ekleyerek makarnanın lezzetlenmesini sağlayın ve makarna pişince her şey tamamdır. HAZIR MAKARNALARI TERCİH ETMEYİN KENDİNİZ TAZE MAKARNA YAPIN, EN İYİ SONUCU BU ŞEKİLDE ALIRSINIZ TABİ Kİ :)
Bir şeyi daha açıklamak istiyorum endüstriyel mutfaklarda (fotoğrafını bulamadım) makarnaya yağ koyulur çünkü orada kullanılan tencereler özel olduğu için altta bir vanası bulunur ve vana açıldığı zaman su süzülürken üstte kalan yağ makarnayı yağlayarak alt kısımlara doğru gelecektir. Suyun tamamı süzüldükten sonra vana alttan kapatılır ve yağ makarnanın içerisinde kalmış olur yani tamamen süzülmez. Evlerde bu işlemi gerçekleştiremeyeceğiniz için siz makarnanın içerisine yağ eklemeyin ;)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder