10 Haziran 2020 Çarşamba

İYİ BİR ŞEF OLABİLMEK İÇİN 11 TAVSİYE

Bir şefi en iyi yapan şey nedir? Michelin yıldızı mı? Başarılı bir restoran mı? Yetenekleri geliştirme ya da başkalarında olan yetenekleri ortaya çıkarma özelliği mi? 
Bunlar benim verebileceğim örneklerden bazıları. Belki sizin aklınıza daha bir çok örnek gelebilir. Bu standartları kimler belirliyor peki? Şeflerin iyi birer şef olup olmadığına kimler karar veriyor? Okuyun bakalım :)


1. HER GÜN YENİ BİLGİLER ÖĞRENİN (ÜRETİN)
Yiyecekler, servis, restoran yönetimi ve liderlik hakkında öğrenebilecek çok fazla bilgi mevcut. Her gün kendinize yeni bilgiler öğrenebileceğiniz ve üretebileceğiniz platformlar bulmanız gerekir. Öğrenmek ve yeni fikirler üretmek için sürekli araştırmak ve yeniliklerden haberdar olmak, iyi bir şef olmanın en önemli başlığıdır bana göre. Dünyada neler yapıldığını keşfedin asla çevrenize bağlı kalmayın. 

2. ÖĞRENDİĞİNİZ BİLGİLERİ ÖĞRETİN 
İyi bir şef olmak mutlaka iyi öğrenmekten ve iyi öğretebilmekten geçmektedir. Şef olarak bir lider, bu fırsatları yakalayabilmeli ve takım arkadaşlarına öncülük edebilmelidir. Bu sayede her gün kendini, arkadaşlarını ve restoranını ileri seviyelere taşıyabilmenin adımlarını sağlam atmış olacaktır. Çalışma arkadaşlarına her gün yeni bilgiler öğretmeli onlara öncü olmalı, yol göstermeli, bire bir öğretmeli, onları motive edici sözcükler kullanmalı ve sorumluluk almalarını sağlayarak arkadaşlarını eğitmelidir. 

3. PLAN YAPIN
Her gününü planlayarak işe başlamalıdır. Restorana girdiği andan itibaren günlük planlarını yaparak bunları birlikte çalıştığı arkadaşları ile paylaşmalı, iş planı oluşturmalı ve onları yaptığı plana uygun bir şekilde yönetebilmelidir. Servis esnasında sürprizlerle karşılamamak için işleri asla oluruna bırakmamalıdır. Organize ve Planlama şeflerin mutlaka önem vermesi gereken bir konudur.
 
4. STANDARTLARDAN ASLA VAZGEÇMEYİN
Zaman, finans ve iş hacminiz her zaman uymak isteyeceğiniz standartlarınıza bir tehdit oluşturacaktır. Korkmayın! Standartlar bir şefin kim olduğunu, işletmenin ne olduğunu ve nasıl algılandığını, takım arkadaşlarının şefe karşı olan saygınlığını belirtir. Standarttan kastettiğim yeniliklerden uzak olmak değil yanlış anlamayın sakın. Asıl anlatmak istediğim; Kullandığınız malzemelerin standart olması, kalitenin standart olması, menünün standart olması, bu konulara özellikle değiniyorum çünkü standardı yakalayamadığınız zaman lezzetin de aynı olmasını sağlayamazsınız. Menünün standart olması restoranın finansmanını iyi yönetmenizi sağlayacaktır. Çünkü bir restoranın en büyük maliyetini menüsü oluşturur. 

5. İLETİŞİMİNİZE DİKKAT EDİN
İyi bir lider, iyi bir iletişimci olmalıdır. İyi bir şef kendine güvenmeli, toplum içerisinde düzgün konuşabilmeli, iyi iletişim kurabilmeli, beden dilini etkili bir şekilde kullanmalı ve düşündükten sonra konuşmalıdır. Takım arkadaşlarınız, misafirleriniz, ve meslektaşlarınız sizin onlarla iyi iletişim kurduğunuz ölçüde size saygı gösterir ve geri dönüş sağlarlar. 

6. SAYGI GÖSTERİN (İYİ NİYET)
Saygı kelimesini zayıflık ile asla birbirine karıştırmayın. Saygı, bir şefin güçlülüğünü temsil eder. İyi bir şef takım arkadaşlarına, misafirlerine, tedarikçilerine, meslektaşlarına karşı mutlaka saygılı olmalı ve iyi niyetini asla esirgememelidir. Tedarikçilerinizin sizlere ne zorluklarla ürünleri ulaştırdığını bilip onlara saygı gösterin, takım arkadaşlarınızın sizden bir şeyler öğrenmek için nasıl çaba gösterdiğini görüp onlara karşı saygılı olun, misafirlerinizin sizin yemeklerini yemek için restoranınıza geldiğini unutmayın ve onlara karşı saygılı olun. Unutmayın Saygı bir şefin en güçlü yanını oluşturur. 

7. HEP İLERİYE TAŞIYIN (YARATICI OLUN)
Operasyonunuz ne kadar mükemmel olursa olsun, misafirleriniz ne kadar mutlu olursa olsun, servisiniz ve ürünleriniz ne kadar mükemmel olursa olsun unutmayın! Her zaman daha iyi olabilir, daha ileriye taşıyabilirsiniz. İyi bir şef her zaman etrafındaki kişilere öncülük edebilmeli ve onları sürekli olarak ileriye taşıyabilmelidir. Bütün bu özellikleri yaratıcılıkla birleştirmelisiniz. Başarlı bir şef yaratıcı olandır. Sanatsal düşünmelisiniz kesinlikle tariflere bağlı kalmayın. 

8. AYNADA KENDİNİZİ GÖRÜN 
Her sabah yüzünüzü yıkayıp aynaya baktığınızda şunları mutlaka hatırlayın; Gördüklerimi seviyor muyum? Hedefim var mı? Yaptıklarımdan memnun muyum? Yeni şeyler öğrendim mi? Arkadaşlarımın gelişmesine yardımcı oldum mu? Herkese saygılı davrandım mı? ve bunların sonunda mutlaka şununla tamamlayın "Bugün daha iyi olmalıyım, ve evet gördüklerimi seviyorum" 

9. GÜZEL ŞEYLER YAPAN İNSANLARI ELİNİZDE TUTUN 
Sorunlara, problemlere ve hatalara takılıp kalmak çok kolaydır. İşletme veya restoran ne kadar küçük olursa olsun, sorunlara takılıp kalmayın. İşini düzgün yapabilen bunu severek yapan insanları bulmak gerçekten zordur ve bu insanları bulduğunuz zaman asla kaybetmeyin. Onları motive edici konuşun, teşekkür edin, tavsiyelerde bulunun ve mutlaka sizinle çalışmalarını sağlayın. Hata yaptıkları zaman onlarla iletişim şeklinize mutlaka özen gösterin, ismiyle hitap edin ve sakın rencide edici davranışlar sergilemeyin. "...... seninle çalışmaktan çok mutluyum beni yanlış anlamanı istemem ancak bunun üstüne biraz daha çalışmalıyız, sana zamanımı ayırıcam ve beraber çalışarak bunun üstesinden gelmeni sağlıcaz" gibi mutlaka yapıcı konuşmalar yapmanız gerekir. 

10.KENDİNİZE İYİ BAKIN 
Bir şefin en büyük özelliği fiziksel ve zihinsel sağlığıdır. Bunlar olmadan başarılı olmanız sizin için daha zor olacaktır ve şef olarak işlev göremez hale gelebilirsiniz. Herkesin dengeli beslenmeye ve kişisel bakıma ihtiyacı vardır ancak şefler bunlara biraz daha özen göstermelidir çünkü fiziksel yoğunlukları çok fazladır. Düzgün beslenin, iyi uyuyun, stres yapmayın, her hafta mutlaka en az bir gün izin yapın, işin yoğunluğunu tek başınıza üstlenmeyin ve takım arkadaşlarınızla iş yönetiminizi iyi ayarlayın. Unutmayın büyük şefler kendilerine bakarlar. 

11. ÇALIŞMAK İSTEDİĞİNİZ KİŞİ OLUN 
Başkalarının size nasıl davranmasını isterseniz siz de beraber çalıştığınız ve etkileşim içerisinde olduğunuz insanlara o şekilde davranın. Mutlaka empati kurum, profesyonel bir şekilde iletişim kurun, münakaşa edin eleştirmeyin, iltifat edin, destekleyin, öğrenin, öğretin ve saygı gösterin. Bunlar çalışmak istediğiniz kişiye benim verebileceğim örneklerden bir kaçı. Siz çalışmak isteyeceğiniz daha güzel kişiler olun :)) İyi bir şef, iyi bir insan olmaya kendiniz karar verirsiniz ;)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder